Döbbenetes visszaesés: 2020 októberében a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt években jelentősen élénkült az utazási kedv, ami globálisan és a hazai turisztikai forgalomban is megmutatkozott.

Egyre több külföldi vendég érkezett Magyarországra és vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait. Az itt eltöltött vendégéjszakák száma 2019-ben 2,7, 2020 január–februárjában 14%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A koronavírus-járvány azonban megtörte a biztató trendet. 2020 márciusának második felében a kereskedelmi szálláshelyek bezártak, a nemzetközi utazási korlátozások és a lakosság óvatossága miatt drasztikus forgalomcsökkenés következett be.

A nyár már bizakodóvá tette a szállásadókat, de sajnos az ősz elhozta az új járványhullámot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020. októberben a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Viszont a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma is 30 százalékkal csökkent.

Hány vállalkozás éli túl a nehézségeket?

Február 11-ig jár az állami bértámogatás és a járulékmentesség jár a vendéglátó szektornak. Ennek ellenére nagyon sokan veszítették el a munkájukat.

A szállásadók is remélik, hogy számíthatnak még támogatásra. A november 11. és december 10. közötti időszak között meghiúsuló szálláshelyfoglalásokra az állam azt vállalta, hogy a korábban már regisztrált szálláshelyek bevételkiesésének 80 százalékát átvállalja. A kormányzati támogatás feltétele volt, hogy a munkavállalókat ne küldjék el és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra. Az összesen 3 milliárdos segítséget a kifizetési feltételeknek megfelelő szálláshelyadók megkapták tavaly év végén.

A más országból érkezők száma idén megcsappant. Tavaly 2,6 millió külföldi jött, 60 százalékuk a fővárosba. Idén a kevés külföldi sem Budapestet preferálta, hanem inkább a Balatont. A legnépszerűbb úti cél Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros volt. A magyarok a Balaton után főleg a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy térségbe, és a Tisza-tóhoz utaztak.

2020-ban az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb.

Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 80 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.
A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 54 százalékkal csökkent.

Kilátások a jövőre

A szakértők szerint áprilisban, a tavaszi szünettel és Húsvéti időszakkal indulhat el a belföldi turizmus. Ám hogy a külföldi turisták mikor térnek vissza, azt jósolni sem lehet. Úgy tűnik, hogy a korlátozások feloldása a vakcinázás sebességétől függ.

A idegenforgalommal, vendéglátással kapcsolatos vállalkozások nagyon nehéz időszak előtt állnak. És már biztosan látszik, hogy központi segítség nélkül tömegesen becsődölhetnek még az eddig jól prosperálók is.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤