Ezért jött Joe Biden és a felesége hazánkba.

Nem ma történt.

Joe és Jill Biden 1977-ben házasodtak össze. Mindkettőjüknek ez volt a második házassága. Az utazást sokan 'nászútként' említik, de ez valójában egy hivatalos látogatás volt. Jártak a Balatonnál és Budapesten. A demokrata párti Tom Lantos kongresszusi képviselő kalauzolta a befolyásos, bár akkor még nem túl nagy ismertségnek örvendő Biden házaspárt.

Biden, mint az amerikai szenátus külügyi bizottságának európai ügyekkel foglalkozó vezetője, arra volt kíváncsi, hová jutott Magyarország az 1956-os forradalom után.
Joe Biden és külügyi tanácsadója, John Ritch nem véletlenül választotta a „nászút” célpontjának Magyarországot. Bár útjuk során Csehszlovákiát is érintették, Biden mindvégig úgy gondolta, az itteni tapasztalatok lehetnek a leginkább hasznára, ha a kommunizmus ellenszerét keresi.

– A forradalom vérbe fojtása óta eltelt húsz évben az ország csendes fejlődésen ment keresztül. Gazdaságilag és az egyéni szabadság szempontjából is a legliberálisabb a keleti blokk összes országa közül – mondta Biden.

Biden szenátorra nagy hatással volt a magyarországi utazás. Hazatérése után mindenben támogatta a magyarországi enyhülést. Jelentésében azt is javasolta, hogy az USA „haladéktalanul” szolgáltassa vissza a világháború óta őrzött magyar koronaékszereket – ez 1978-ban meg is történt.

Nem tudni, hogy elnökként eljut-e Biden Európa ezen részére. Az viszont biztos: neki nem kell magyarázni, hogy Budapest nem Bukarest.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤