Fantommal kötöttek szövetséget.

Torgyán József neve még ma is jól cseng a Kisgazdák, de még azok számára is, akik az elmúlt 3 évtized tükrében nem csak a parlament munkáját becsülték, hanem a politikai érdemeit is egyre inkább hiányolják.

Ezért voltak meglepők a hírek, hogy:
„Együttműködésre lépett a Jobbik-Konzervatívok és a Független Kisgazdapárt (FKgP).” - Pesti Srácok
„Rátalált a győztes receptre a Jobbik: szövetséget kötnek Torgyán József pártjával” - Telex
„Torgyán József egykori pártjával lép szövetségre a Jobbik” - Magyar Narancs

Az, hogy az eltelt évtizedek alatt egyetlen FKgP pártelnöknek sem sikerült magának elismerést és ekként nevet szereznie az párt élén - pedig volt belőlük jó néhány -, arra enged következtetni, hogy nem véletlenül hivatkoznak a médiumok Torgyán Józsefre. Hiszen a többi elnököt megemlíteni sem érdemes, mert a nevük senki számára nem mond semmit, míg Torgyán József neve nagy valószínűséggel még nagyon sokáig fenn fog maradni!

A másik gondolat, ami foglalkoztat, hogy a háttérben kinek állhat érdekében az egykor fontos politikai szerepet betöltő párt nevét nyárson forgatni? Vagy valamiféle politikai kalandorság és egyéni ambíció állhat e mögött - ami lássuk be, hogy valami mással is párosulnia kell, és ez nem teljesen gömbölyű…
Ezért megnéztem az FKgP jelenlegi státuszát, amit bárki megtehet az interneten, még akkor is, ha Google nem teljesen a barátja:
A Jobbik próbálkozásai érthetők, mert a társadalmi elfogadottságuk a mérések szerint messze nem éri el a parlamenti küszöböt. A Kisgazdák támogatottsága pedig nem is mérhető, ezért joggal fogalmazódik meg a magyar közmondás: vak vezet világtalant.

Végül is olyan demokráciát választottunk magunknak 1990-ben, amiről kiderült, hogy nem feltétlenül találkozik a társadalom nagy részének elképzelésével. Így a Jobbik a társadalmi támogatottsága hiányában - és lássuk be, ezért mindent meg is tettek -, mint a fuldokló, aki nem találja a szalmaszálat, most az egykori kisgazda szimpatizánsokat próbálja a saját zászlaja alá sorakoztatni.
Vagyis a kisgazda érzelműekről azt feltételezi Gyöngyösi Márton elnök, hogy az ő integrációjukkal a Jobbik megüti a küszöböt.

Véleményem szerint jelenleg ez csak azoknak állhat érdekében, akik semmilyen tekintetben nem ismerik a kisgazda emberek valódi értékét. Annak ellenére is meglepő ez a vállalkozás, hogy bármiféle aláírás történik az FKgP nevében, az a mindenki által megismerhető valós háttér tükrében egészen biztos, hogy jogi következményekkel járhat.

Mint egykori és ma is kisgazda érzelmű embernek egyértelmű, hogy a Felszámoló biztos nem vállalt semmilyen politikai szerepet és nem ült le elvtelen alkut kötni a Jobbikkal!
Akkor most kik azok mindkét oldalról, akik így próbálnak trükközni, és az egykor nehezen megszerzett társadalmi megbecsülést aprópénzre váltani?

Már csak azért is indokolt ez a kérdés, mert ha volnának a Jobbiknak jogászai, akkor - ha már a Google keresőjét nem is figyelik - nyilván ismernék a Fővárosi Ítélőtábla 1. Pf. 20.234/2023/8/II számú, 2023. július 4. napján kelt jogerős ítéletét, és ennek tudatában akár rá is pillanthattak volna a Fővárosi Törvényszék pártok nyilvántartásával kapcsolatos jegyzékére.

Mert ha mindezt megtették volna, bárkivel írhattak volna alá együttműködési megállapodást, de a Kisgazdapárttal egészen biztos, hogy nem!
Bár lehet, hogy nem is ez volt az igazi céljuk....

Petráss László, elkötelezett kisgazda

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤