Vírusos időszakban minden nap kellene inni egy kis pohárral.

Mi volt az, ami egész télre megfelelő vitaminforrás volt a régi idők? Hát a savanyúkáposzta. Nyersen és főzve rendszeresen fogyasztották. Szinte minden háznál savanyítottak, hisz ki-ki saját ízlése szerint készíthette el.

A rendszeres fogyasztás hátterében nem tudományos magyarázat állt, hanem több generációs tapasztalat. Úgy ették, hogy nem is tudták, az anyagcsere számára létfontosságú alkotóelemeket tartalmaz.

Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyanakkor a savanyúkáposzta ízesítéséhez felhasznált fűszerek, mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén sok pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a légúti betegségekre. A C-vitaminon kívül A- és B-vitaminban is gazdag, de kálium, kén, vas, klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód is fellelhető benne.

A savanyúkáposza jótékony hatásai:

  • helyreállítja a bélflórát.
  • szabályozza a vércukrot,
  • tisztítja a beleket (különösen a vastagbelet),
  • feloldja a szervezetben a mérgeket,
  • segíti a máj működését,
  • csökkenti a magas koleszterint.

Nem utolsó sorban - mivel rendkívül kalóriaszegény-, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, ugyanis általa gyorsabban megszabadulhatnak a fölösleges kilóktól.

Ha naponta fél decit iszol, az többet ér, mintha egy tucat vitamint ennél! Érdemes piacon, őstermelőtől venni, mert a bolti csomagolt savanyúkáposzta nem az igazi, hiszen főként gyorsérleléssel készül. De legjobb, ha megpróbálunk saját magunk savanyítani. Itt el is olvashatjuk, mi kell hozzá.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤