Az ibolya nyálkaoldó hatásának köszönhetően bevált köptetőszer. Emellett idegnyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a köhögést és a hörghurutot, és jó a szájüregi gyulladásokra. A szárított, őrölt gyökeréből enyhe hashajtó tea és szirup is főzhető. A leveléből fertőtlenítő hatású, vértisztító, enyhén izzasztó hatású főzetet készíthetünk.
Az ibolyatea készítése:
Öntsünk le csészénként egy kávéskanál szárított vagy 3 kávéskanál friss virágot forrásba lévő vízzel, majd 5-10 percig lefedve hagyjuk ázni. Kis kanál mézzel édesíthetjük. Langyosan fogyasszuk, de naponta maximum 3 csészével, mert szaponin tartalma miatt a túlzásba vitt teázás hányást, hányingert okozhat.
Az ibolyatea kiváló megfázás, köhögés esetén, de enyhíti a fejfájást, a reumatikus panaszokat, segít székrekedéskor, csökkenti a puffadást és az emésztési problémákat is.
Ha nem a vázába, hanem fogyasztásra szeretnénk az ibolyát gyűjteni, akkor menjünk forgalomtól távol eső helyre, hogy a lehető legtisztább virágokat szedhessük. Az ibolya frissen és szárítva is felhasználható.
Az ibolya ehető virág, így sütemények díszítéséhez is kiválóan alkalmas.
Figyelem!
Nem minden illatos virág fogyasztható! A gyöngyvirágnak például minden része erős mérgezést okoz!
★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤