Aki egyszer volt igazi falusi disznóölése, soha nem felejti el a hangulatát.

A hagyományok szerint a november 30-án, András napon volt a disznótorok kezdőpontja, népiesen „disznóölő Szent András'-nak hívják ezt az időszakot. Ha a disznóvágás december 29-re esett, Tamás napjára, akkor a disznó zsírjából eltettek egy keveset, és gyógyításra használták, ez volt a tamásháj. Disznóvágásra Tamás napját ajánlották, mert az ekkor elkészített szalonna nem avasodott meg.

A téli, farsangi időszakban a disznótorokkal egy időben kerültek megrendezésre a nagy lakomák, az esküvők is. A legtöbb esetben bizony okkal, hiszen kellett a friss hús a lakodalomba.

A faluban nagycsaládok mindig elosztották, hogy kinél legyen a disznóölés: egyszer itt máskor a szomszédban került sor erre a tevékenységre. Így segíteni tudtak egymásnak a munkában, és mindig volt kóstoló is a háznál. A néphiedelem szerint tilos volt disznót ölni újholdkor, mert akkor férges lesz a hús. Kedd, péntek, vasárnap ugyancsak alkalmatlan nap volt a disznóölésre, mert a babonák szerint, féltek, hogy megromlik hús.

A disznóölést mindig hajnalban kezdték, ahogy manapság is, a segítőket először is pálinkával kínálták. A legügyesebb, leggyakorlottabb férfi szúrta le a disznót, és az ő feladata volt az állat felbontása is. Amelyik családban nem volt ilyen ügyes ember, ott böllért, hentest hívtak ezekre a munkákra.

A kolbász és a hurka ízesítése a család ízléséhez igazodott.

A gazdag disznótori vacsora húslevessel kezdődött, toroskáposztával, sült hurkával, kolbásszal, pecsenyével folytatódott, rétessel, fánkkal fejeződött be. A disznóölésen sokan részt vehettek, de azok is eljöttek látogatóba, akiket nem hívtak.

Egy régi disznótorból senki sem távozott üres kézzel, mert hurkát, tepertőt, abárolt szalonnát, esetleg friss húst, süteményt csomagoltak a jelenlevőknek. A kóstolót természetesen viszonozták.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤