Nem vicc! Már 10 éves hagyománya van, és egyre népszerűbb.

Hallhattunk már különféle állatterápiáról, de ezek elsősorban lovakról, kutyákról, macskákról, méhekről szóltak. De hogy a tehenek?!

Itthon talán kevesen ismerik, de Hollandiában rendkívül népszerű, és már 10 éves hagyománya van. A tehénölelés (koe knuffelen) az ember és állat közötti kapcsolat gyógyító hatására épít. Megnyugtató érzés, amit akkor érzünk, amikor háziállatunkhoz bújunk, és ez állítólag annál hangsúlyosabb, minél nagyobb termetű emlősről van szó.

Miért működik?

A terápián résztvevők az alábbi hatásokat említik: a tehén melegebb testhőmérséklete, a lassabb szívverés és az állat mérete hihetetlenül megnyugtatóvá teszi a gyakorlatot. Ha pedig hátmasszázst adunk az állatnak, hozzábújunk, vagy hagyjuk, hogy megnyaljon minket, az fokozhatja a terápiás élményt.

Úgy gondolják, hogy a tehén simogatása elősegíti a pozitivitást és csökkenti a stresszt azáltal, hogy növeli az oxitocin hormon szintjét a szervezetben.


A tehénölelés-terápia több mint 10 éve jelent meg a holland farmokon, és mostanra igazi mozgalommá vált. Ma már nemcsak Hollandiában, de Svájcban és az USA-ban is léteznek farmok, ahol bárki megölelheti a marhákat.

A terápia általában a farm körbejárásával kezdődik. Ezután a résztvevők 2-3 órán át egy-egy tehén mellett pihenhetnek.

Hogy mit szólnak mindehhez a tehenek? Tapasztalatok szerint nekik is kellemes időtöltés, számukra is nyugtató hatású a simogatás, masszírozás.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤