Több magyar érintettjei is voltak a tragédiának.

A korabeli sajtóhírek szerint összesen 369-en jelentkeztek kártérítésre a Titanic tragikus elsüllyedése után. A teljes kárigény 8.027.247 dollár volt (ez mai árfolyamon 2,34 milliárd forint). Érdekes adat, hogy a teljes kárigény 12 %-a az Osztrák-Magyar Monarchia áldozatainak rokonaitól érkezett. 38 igény érkezett tőlük több mint 1 millió dollár összegre. A legnagyobb kártérítés 50 ezer dollár volt, ami mai árfolyamon kb. 15 millió Ft.

Egy híradás 1913 márciusából:

A Titanic legelső útján süllyedt el, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én.
A hajó az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourg-ba, onnan az írországi Queenstownba tartott, és New York-ban kötött volna ki.

A tragédia

A Titanic a katasztrófa előestéjén több jégjelentést is kapott, hasonló útvonalon haladó hajóktól. A távírászok túlterheltsége miatt azonban ezek egy része nem jutott fel a parancsnoki hídra az ütközés előtt.

Holdtalan éjszakán, hullámmentes tengeren nehéz megfelelő távolságból észrevenni a jéghegyeket. Az újabb kutatások szerint ebben az időszakban a dagály is szokatlanul nagy lehetett, ami jelentősen növelhette a jéghegyek gyakoriságát az érintett útvonalon.

Április 14-én, 23:40-kor az egyik őrszem úszó jéghegyet vett észre, és meghúzta a vészharangot. A szolgálatos tiszt utasítást adott a hajó balra fordítására, és a gépek hátramenetbe kapcsolásra. A hatalmas Titanicnak hosszú időbe telt, míg megkezdte a fordulást, így a jéghegy végigsúrolta a hajó jobb oldalát. Régebben a szakértők úgy vélték, hogy egyetlen, kb. 90 méteres lék miatt süllyedt el a Titanic. Ezzel szemben a legújabb vizsgálatok szerint mindössze hat kisebb nyílás keletkezett – együttes felületük még az 1,2 négyzetmétert sem haladta meg –, viszont ezek éppen eggyel több rekeszt érintettek, mint amennyi károsodását még éppen elviselte volna a hajó. Mindez pedig elég volt a Titanic elsüllyedéséhez.
A kapitány utasítására nem sokkal éjfél után, 0:10-kor megkezdték az utasok mentőcsónakba helyezését, valamint a mentőmellények kiosztását.

Áldozatok

A hajón 2207 személy tartózkodott, és összesen 1178 hely volt a csónakokban, vagyis a hajón utazók valamivel több mint a felének, 53%-ának biztosítottak csónakot. Sajnos csak 705-en élték túl a katasztrófát, ez körülbelül a hajón utazóknak csupán az egyharmada.
Az első osztályon utazók közül a nőknek 94%-a, a férfiaknak 31%-a menekült meg. A fedélzetközben utazó nőknek 47%-a, a férfiaknak 14%-a maradt életben, vagyis 210 személyzettag, 126 férfi, 317 nő és 52 gyermek menekült meg, A hajóvállalat végül 800 000 dollár (körülbelül 148 millió forint) kártérítést fizetett a túlélőknek.

ÉRDEKES

1898-ban jelent meg egy regény, melyről azt tartják, hogy szinte megjósolta a Titanic tragédiáját. A szerző, Morgan Robertson A Titan végzete címmel írt regényt, amelyben egy hatalmas óceánjáró egy hűvös áprilisi éjszakán beleütközik egy jéghegybe, majd elsüllyed. Több adat kísértetiesen hasonló a regénybeli és a valóságos hajó, valamint a lejátszódott események között.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤