Elég szomorú oka van annak, hogy ma már csak elvétve árulnak illatos ezüstfenyőt.

A fenyők ára elsősorban a fajtától, a mérettől, az árushelytől, illetve a származási helytől is függ. Egyértelműen piacvezetővé vált a nordmann fenyő, amely korábban Németországból, mostanában elsősorban Dániából érkezik. Egyre több hazai kertészet is nevel nordmann fenyőt, vagyis kaukázusi jegenyefenyőt, ami teljesen háttérbe szorítja az ezüstfenyő. A termelők szerint egyre kevésbé éri meg vele foglalkozni, mivel egy gyógyíthatatlan fabetegség pusztítja az ültetvényeket.

Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfát, főként Vas, Zala és Somogy megyében. Az importtal együtt évi 2-2,5 millió fenyőfa kerül év végén értékesítésre, melynek a legnagyobb része a Zala megyei Surdról származik. Az ottani ültetvényeken a facsemeték 80 százaléka nordmann. Egy nordmann csemetét 2-3 évesen ültetnek ki, és a 2 méteres magasság elérésééig további 7-8 évig kell még nevelkednie. A fát évente 3-4 alkalommal kell permetezni, és 4-5 alkalommal kaszálni szükséges a fák alatt. A szép forma érdekében rendszeres nyírás is vár a fákra, és tovább növelte a költségeket, hogy a fenyőfát már csak hálóban lehet értékesíteni.

Miért nincs luc- és ezüstfenyő?

Korábban a lucfenyő volt a sláger, rengeteget ültettek belőle, de ennek következtében lement az ára, ezért sokan felhagytak vele. A lucfenyő nevelése legalább 5 év, ezért ennek a fenyőfajtának emelkedett a legnagyobb mértékben az ára.

Az ezüstfenyőre viszont rájár a rúd: egy szinte gyógyíthatatlan fabetegség tizedeli az állományokat. A gazdák szerint nem érdemes már ezüstfenyő-termesztéssel foglalkozni, mivel az elmúlt 4-5 évben egyre többet kellett öntözni és gondozni a növényeket. Az a tapasztalat, hogy a permetezés ellenére néhány év alatt elszáradnak a levelei és idő előtt ki kell vágni a fákat. A termelők szerint a klímaváltozás állhat a pusztulás hátterében.

MI A HELYES: normann, normand vagy nordmann?

Sokan a normannokra, vagyis ismertebb nevükön a vikingekre asszociálnak a fenyő kapcsán. Mások a franciaországi Normandiához kapcsolják ezt a fajt. De egyik elképzelés sem helyes.

A tűlevelű örökzöld Alexander von Nordmann, finn természettudós után kapta a nevét, ezért ezt a fenyőt nordmann fenyőnek hívjuk.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤