A keserű uborkaként, keserű dinnyeként is emlegetett balzsamkörte vasban, béta-karotinban és káliumban gazdag. Enyhíti a székrekedést és segíti a vérkeringést, ezáltal pedig fogyást idéz elő a testben. A növény Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karib-tenger trópusi övezeteiben őshonos. Magyarországon is termeszthető.

A keleti orvostudomány mindig hangsúlyozza, hogy a betegségeket az egészséges étrenddel lehet megelőzni. A diétázásnak nincsenek káros mellékhatásai, mint ahogy azt a nyugati orvostudomány hirdeti. Ha egészséges ételeket vezetünk be az étrendünkbe, könnyebb lesz megelőznöd és megállítanod a betegségeket, komoly orvosi beavatkozások nélkül. A balzsamkörte, az egyik ilyen hasznos növény a kínai étrendben.

A Fülöp-szigetek egészségügyi osztálya, a balzsamkörtét étrend kiegészítőnek ajánlja. A laboratóriumi vizsgálatok szerint hatásos a HIV vírus terjedésének megelőzésében is.

De ami miatt sokan fogyasztják, az a cukorbetegség megelőzése. Japán és thaiföldi egyetemek kutatásai szerint a balzsamkörte lecsökkenti a vércukorszintet - akár 25%-al is. Sőt: állatkísérletek igazolták, hogy a balzsamkörte levével táplált egyedeknél hatvan százalékkal csökkent a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata.

 

A balzsamkörtét az uborkához hasonlóan lehet termeszteni Magyarországon. A fagyokra érzékeny így az első fagyok alkalmával elszárad.

Februárban kell elkezdeni a magok elvetését üvegházban. A magok nehezen csíráznak ezért a magok külső burkát meg kell törni. A kiültetést kizárólag a fagyok után lehet elkezdeni (május). A kiültetést követően a palántaként hajtott hajtások elszáradhatnak, de a növény tőből újra hajt. A növény közepesen vízigényes és szereti a meleget. A termés szüretelésének megkönnyítése érdekében érdemes hálóra futtatni a növényt. Igazán jó hozam üvegházban várható, mivel az állandó meleg így biztosított. A növényt magról nem lehet közvetlenül vetni, mert nem fejlődik megfelelő mértékben és a gyümölcs novemberig nem fejlődik ki.

A drogériákban többféle balzsamkörte alapú készítmény is kapható Balsam pear vagy Bitter melon megnevezéssel.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤