Az Európai Bizottság azzal indokolta a Minority SafePack kezdeményezés elutasítását, hogy nincs hatáskörük kisebbségvédelmi ügyekben, mert az ilyen jogszabályok meghozatala tagállami, nem pedig bizottsági hatáskör. Másrészt az eredeti javaslatra pontonként reagálva magyarázzák, hogy a Minority SafePack eredeti, 2013-as meghirdetése óta szerintük olyan sok uniós jogszabály, projekt, intézmény  és támogatási program született ebben a témakörben, hogy ma már egyszerűen más a jogi helyzet, mint 13-ban volt és most már szükség sincsen jogalkotásra, vagyis újabb kisebbségvédelmi szabályokra.

A Minority SafePacket az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nevű szervezet indította el nyolc évvel ezelőtt, úgynevezett “európai polgári kezdeményezésként”. A FUEN elnöke Vincze Loránt, aki civilben az RMDSZ EP-képviselője.

Az európai polgári kezdeményezés azt jelenti, hogy ha egy összeurópai jelentőségű ügyben sikerül legalább egymillió aláírást összegyűjteni legalább hét tagállam polgáraitól, akkor a szervezők megkérhetik a Bizottságot, hogy kezdeményezze uniós szintű jogszabály meghozatalát a témában. Fontos, hogy a Bizottságot ez kötelezni nem kötelezi jogalkotásra, csak arra, hogy foglalkozzon az üggyel és fontolja meg, hogy hozat-e róla törvényt.

A Safepack volt az ötödik olyan polgári kezdeményezés, amihez sikerül összegyűjteni a szükséges számú aláírást. Nem indult könnyen, hiszen a Bizottság eleve elutasította, hogy ebben a témában ilyen indulhasson, már akkor arra hivatkozva, hogy e témában nincsen illetékessége. Mire a szervezők pereltek, hogy a tárgyalótermi győzelmük után maga a tényleges aláírásgyűjtés végül 2017-ben, az indulás után 4 évvel kezdődhessen meg.

Ebben az esetben a szervezők a végén nem egyszerűen leadták az összegyűjtött aláírásokat, de saját maguk írtak egy kész törvényjavaslatot is a Bizottságnak. Ezzel a javaslattal 2020. decemberében az EP is foglalkozott, amennyiben nagy többséggel megszavaztak egy olyan - nem kötelező erejű - ajánlást a Bizottságnak, amiben a FUEN javaslatának az elfogadását ajánlják.

A Bizottság reakciójában hosszasan ír arról, hogy mennyire fontosnak és az uniós identitás alapjának tekintik Európa sokféleségét és a nemzetiségi kisebbségek kulturális, nyelvhasználati és más jogainak biztosítását. De ezzel együtt két ágon is elutasítják, hogy a témában új jogszabályt kezdeményezzenek.

Egyrészt olyan alapon, hogy ezt a jogértelmezésük szerint a szándékuktól függetlenül meg sem tehetnék, hiszen az ilyen témában a jogalkotás tagállami hatáskör.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤