Nem csak a gazdagok kiváltsága!

A földgöröngynek látszó gomba kilónkénti ára az egekben van - ezt mindenki tudja. Azt viszont nem, hogy pár grammnyi is elég belőle, hiszen egy rendkívül intenzív fűszerről van szó. Tehát relatíve kevés kell belőle - így nem is olyan riasztó az ár.

Régen a malacokkal túratták ki a szarvasgombászok, ám igaz, hogy nagyon nehéz volt elvenni tőlük. Nem egy gombásznak az ujjai bánták, ha el akarta venni a a csemegét. Ezért Európában ma már hivatalosan csak képzett kutyákkal kerestetik a szarvasgombát.

Magyarország a szarvasgomba-élmezőnyben

A szarvasgomba már 15. századi magyar iratokban is szerepel. Vágási tilalmat kértek bizonyos erdőkre, ahol fellelhető volt az ínyencség. A 18. században  kereskedelmi fizetőeszköz volt.

Ma az évi 10 hónapos szezonban akár 20-40 tonnát (!) is gyűjt a hazai pár száz hivatásos szarvasgombász – ez a mennyiség szinte teljes egészében külföldre kerül.

Magyarországon a szarvasgombászat számtalan engedélyhez kötött, elsősorban az élőhelyek védelme miatt. A kutyának és a szarvasgombásznak is szakvizsgával kell rendelkezni.

A szarvasgombászat látszólag egy könnyed kutyasétáltatás az erdőben. A kutya és a gazdája közötti kommunikáció és együttműködés nélkülözhetetlen, ez pedig hosszú folyamat eredménye. Nem a gomba kiszimatolása a komoly kihívás, hanem az, hogy órákon keresztül kell erre koncentrálni az ebnek.

Magyarországon 7 különböző szarvasgomba faj gyűjthető és árusítható, ízben és illatban is van különbség a különböző fajták között.

A szarvasgomba tartósítása nem könnyű, így az üzletekben kapható szarvasgombás termékeken aromával segítenek – nem rossz persze ez sem, de mégis a friss az igazi, ráadásul a mesterséges aroma a különböző ízváltozatokat sem tudja imitálni.

A szarvasgombászatról sok érdekesség olvasható az Erdőkert oldalán.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤