Magyarországon nagyon sok kullancs által fertőzött terület található, a klímaváltozás hatására pedig nemcsak az aktivitásuk időtartama hosszabbodott meg, hanem egyre több új kullancsfaj bukkan fel új helyeken. A fertőzött kullancsok a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe, amelyek közül a két leggyakoribb betegség a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. Előbbi vírus által okozott idegrendszeri betegség, amely vírusos agyvelőgyulladást és súlyos esetben bénulást okozhat, akár maradandó károsodással. A Lyme-kórt viszont baktérium okozza és bőr-, ízületi-, szív- illetve idegrendszeri manifesztációja is lehet. Korai szakaszban antibiotikummal gyógyítható, ám védőoltás nincs ellene, szemben a kullancsencephalitisszel.

Nem mindegyik kullancs fertőző

Az Országos Epidemológiai Központ adatai alapján a kullancsencephalitis kórokozója ritkábban (Magyarországon a kullancsok 0,05%-ában), míg a Lyme-kórt okozó baktérium gyakrabban (európai átlagban a kullancsok 12%-ában) fordul elő a közönséges kullancsban. Ám ez az előfordulási gyakoriság nagymértékben függ a gyűjtési helytől, a vizsgálati módszertől és a kullancsok fejlődési stádiumától.

A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, amelyek veszélyesek is lehetnek, ezért érdemes tisztában lenni ezekkel és a megelőzési lehetőségekre koncentrálni.

1. A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk.

A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.

2. A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani.

A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

3. A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni.

Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

4. Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen el kell távolítani.

Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

5. A fertőtlenítés csökkenti a fertőzés kockázatát.

A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.

6. Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt.

A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem tartja távol tőlünk a rovart és így nem akadályozza meg azt sem, hogy megcsípjen. A Lyme-kórt nem előzhetjük meg vele, de hatóanyaga a fertőző agyhártyagyulladás (encephalitistől) ellen védelmet nyújt. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤