Egy sor európai uralkodóról kiderült, hogy például a mészárosság, cipészség, és sokaknál az esztergályosság volt a kitanult mesterségük az uralkodás mellett.

Királyok mint mesteremberek? Nem elírás. Sok nemesi sarj vágott bele kétkezi mesterségek tanulásába. Íme egy érdekes felsorolás egy 1910-es újságcikkből:

Frigyes Vilmos herceg az asztalos illetve Lakatos mesterséget tanulják A hohenzollernek közül IV. Frigyes Vilmos király az asztalos mesterséget, I. Vilmos császár és Vilmos trónörökös az esztergályosságot, II. Vilmos császár pedig a könyvkötészet tanulta.
Frigyes Ágost szász király szintén asztalos, mígKároly Edward koburg góthai herceg kőműves lett.

Edward király valamint fiai, a walesi és yorki hercegek igen ügyes cipészek. Hasonlóképpen a cipész mesterséget tanult a Umberto olasz király is, aki gyilkos merényletnek esett áldozatul.
A francia királyok közül XIII., XV., XVI. Lajos említendő. XIII. Lajos bámulatosan sokoldalú volt, és uralkodói teendői mellett még mint kovács, cipész, kertész és borbély tevékenységet fejtett ki. A borotválás különben kedvenc foglalkozása volt, és gyakran megesett, hogy a testőr ezred tisztikarát sorba megborotválta.
A király azonfelül a szakács művészethez is értett. Az általa komponált mártások még ma is szerepelnek a francia étlapokon.
XV. Lajos könyvkötő volt, XVI. Lajos pedig kovács.
II. Miklós orosz cár a kertészettel foglalkozik, míg Nagy Péter cár az esztergályosságban árult el nagy ügyességet.
Az esztergályosság régen úgy látszik kedvenc foglalkozása volt a fejedelmi személyeknek. I. Lipót, I. Rudolf és III. Ferdinánd német császárok, és Bernát, IV. Vilmos és János Ernő szász-weimari herceg mind igen művészi esztergályos munkát végeztek.
Henrik Gyula braunschweigi herceg a mészáros mesterséget tanulta, és csak aznap volt igazán boldog, amikor a vágóhídon levághatott egy ökröt.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤