A 40 futballpályányi területen húzódó szemétlerakó évente 10 méterrel nő.

Már mintegy 60 méter magas az indiai főváros, Újdelhi keleti peremvárosában elterülő szeméthegy, amely jövőre magasabb lesz mint az ország ikonikus műemléke, a Taj Mahal.
A 40 futballpályányi területen húzódó szemétlerakó évente mintegy 10 méterrel növekszik. Hamarosan magasabb lesz, mint a 73 méteres Taj Mahal.

A gázipuri szemétlerakót 1984-ben nyitották meg és 2002-re elérte kapacitása határát, ekkor be kellett volna zárni. Ám azóta is több száz teherautó érkezik naponta az indiai fővárosban összegyűjtött szeméttel.2018-ban a szeméthegy egy része leomlott a heves esőzések következtében megölve két embert. Bár akkor betiltották a szemétlerakást, az intézkedés csak néhány napig tartott, mert a hatóságok nem találtak alternatívát a szemétlerakásra.

A szeméthegyből kiszivárgó metángáz rendszeresen okoz tüzeket, amelyek eloltása napokba telik. Ráadásul fekete mérgező folyadék folyik ki alóla a helyi csatornába. A gigantikus hulladék-hegy közelében szinte lehetetlen levegőt venni. Sokan el is költöznek a térségből. Egy tanulmány szerint a szemétlerakó öt kilométeres körzetben veszélyezteti az emberek egészségét, rákot okozhat.

A lakosok szerint nem jelent megoldást a szemétlerakó mellett létesült, szemétből energiát előállító üzem, mivel a szemét elégetése nyomán keletkező füst szintén mérgező. Egy helyi orvos elmondta, hogy naponta mintegy 70 embert kezel légzőszervi és gyomorbántalmakkal, amelyeket a szennyezett levegő okoz. (MTI)

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤