Akár találóskérdés is lehetne: Mi van a képen?

Pöttyös tónak is hívják a kanadai Kliluk-tavat,. Nyáron, amikor a vízben lévő ásványi anyagok kikristályosodnak,  színes, kerek medencék alakulnak ki, amelyek távolról olyanok, mint a pöttyök.

A tó Kanada legforróbb területén, Osoyoos város közelében található, ahol a nyári hőmérséklet rendszeresen eléri a 38 fokot, így nyáron június közepétől szeptember közepéig, mikor a magas hőmérséklet következtében a párolgás miatt az ásványi anyagok kikristályosodnak, eltűnik a felső vízréteg, ezáltal megjelenik egy hálóhoz hasonlatos, megkeményedett, kristályos járdarendszer. Ezek kötik össze a több száz különböző méretű és mélységű medencét, úgynevezett foltot, melyek a különböző ásványi anyag kombinációk következtében más és más színűek.

A világ egyik legmagasabb ásványi anyag koncentrációjú tava, mely nyomokban ezüstöt és titánt is tartalmaz.

Az őslakos indiánok gyógyászati célokra használták a tavat, fájdalmak, betegségek esetén fürdőt vettek a tó kalciumban,magnézium-szulfátban és szódium-szulfátban gazdag vizében. Bőrbetegségek, ízületi bántalmak gyógyítására is bevált. A törzsi háborúk idején a tóban fürödtek, hogy a harcban szerzett sebek gyorsabban gyógyuljanak. Az első világháború során innen szállították a sót a lőporgyártáshoz.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤