Öt év óta minden esztendőben megrendezik a Földművesek Napját.

2021. szeptember 18-án Alsónémedi adott otthont az ötödik Földművesek Napja országos rendezvénynek. Öt éve Csokonyavisontáról, Nagyatádi Szabó István, az első kisgazda agrárminiszter szülőfalujából indult útjára ez a kezdeményezés. Az emléknap hiányát és egyben szükségességét Dr. Torgyán József, az első Orbán kormány mezőgazdasági minisztere vetett fel még 2015-ben.

2016-ban az „Arany-Korona” alapítvány - mint társalapító - karolt fel a gondolatot, és az óta is szervezi minden esztendőben. 2018-ban a Magyar Országgyűlés Földművesek Emléknapja néven, nemzeti ünnepnappá emelte Nagyatádi Szabó István születése napját.

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, minden esztendőben más-más településen, méltó módon kerül sor a földművelő emberek megünneplésére. Csokonyavisonta, Vasad, Bugyi és Ócsa településeket követően, az idei évben a Dr. Tüske Zoltán által vezetett Alsónémedi Önkormányzat tette varázslatossá a földművelő gazdák ünnepnapját.

Alsónémedi több mint 950 éves magyar település, ahol a földművelés és gazdálkodás a legősibb emberi tevékenység, ami máig is sok magyar családnak biztosít megélhetést és reményeink szerint jövőt. Az ünnepeltek és a jelenlévők ökumenikus áldásban részesültek Hefler Gábor atya újhartyáni plébános és a nagytiszteletű Szappanos Zoltán református lelkipásztor által.

A színvonalas kulturális műsor a Levendula Nyugdíjas Klub és a Fantázia Művészeti Iskola Színjátszó csoportja biztosította. A földművesek énekét az Alsónémedi Egyházi közös kórus adta elő. Az ünnepnap fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. A minisztérium nevében Dr. Feldman Zsolt államtitkár, a Nagyközség polgármestere, Dr. Tüske Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Budapest és Pest megye elnöke, Velkei József megbízásából Hilbertné Dancsok Zsuzsanna köszöntötte az jelenlévőket. Köszöntő beszédet pedig Pánczél Károly mondott, a terület Országgyűlési képviselője.

Végezetül, Prof. dr. Sinóros Szabó Botond,  az Akadémia doktora méltatta a földművesek munkáját. Kitért arra is, hogy az igazi gazdálkodók már századok óta szerves egységben élnek a természettel, de ez nem azt jelenti, hogy a természeti kincseink - mint például az édesvíz készlet - a végtelenségig rendelkezésre állnak.

Az eddigi szokásoktól eltérően, elsőként 12 életműdíj átadására került sor olyan idős kisgazdáknak, akik egész életüket a föld megművelésével töltötték. Mára alig maradtak akik még lóval szántanak. Ők a történelem, akikhez a mi sorsunk is kötődik. A fejlődés a mezőgazdaságban sem nyom nélküli, hiszen az új gazdaságok már műholdas távirányítással vezérelt gépekkel dolgoznak.

Az ünnepség során, további 80 család, családi gazdálkodás részesült elismerésben. Az életmű díjakat Dr. Tüske Zoltán polgármester, Pánczél Károly a körzet országgyűlési képviselője, a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke, Lambert Győzőné az „Arany-Korona” alapítvány kurátora, és Petráss Lászó a Földművesek Napja alapító szervezője adták át.

Az ünnepi műsor méltó befejezéseként a következő település, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér nagyközség képviselője, mint a 2022. év ünnepség rendezője, Lakatos Bertalan vette át a Földművesek megszentelt zászlaját. A színvonalas műsort követően az „Arany-Korona” alapítvány és Alsónémedi Önkormányzata pazar díszebéddel kedveskedett az ünnepelteknek és a vendégelnek.  
 
Petráss László - a Földművesek Napja alapító szervezője

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤