Bizonyos fajta mézek természetes folyamata a kristályosodás.

Tisztázzuk a szóhasználatot: előfordul, hogy 'becukrosodott' méznek nevezik a kristályos mézet. Bizonyos fajta mézek természetes folyamata a kristályosodás. A méz gyakorlatilag egy természetes cukor, víz és ásványok elegye. 70%-a cukor (alapvetően glükóz és fruktóz), víztartalma 15-18% körüli. A kristályosodás folyamata három tényezőtől függ:

  • A mézben lévő glükóz és fruktóz konkrét aránya, ugyanis a glükóz (szőlőcukor) segíti elő a folyamatot. Minden nektár más-más glükóz-fruktóz összetétellel rendelkezik, ezért is eltérő egyes mézfajták kristályosodási sebessége.
  • Tárolási idő és hőmérséklet. Például a túl hidegen tárolt méz sokkal gyorsabban kristályosodik.
  • A mézben lévő egyéb anyagok, melyek szabad szemmel nem láthatóak. Például viaszdarabok, virágpor, pollen, stb. Ezek tömege gyorsíthatja a kristályosodás folyamatát.
A kristályosodási idő mindig attól függ, milyen nektárból készült a méz. A kristályos méznek az az előnye a folyékony mézzel szemben, hogy a kristályok képesek a fogyasztás közben mechanikus úton lekaparni a torok gyulladt belső felületén lévő lerakódást.
 
 
A leggyorsabban kristályosodó méz a pergetés után a repceméz (2-4 hét),de ez a folyamat pár nap alatt is megvalósulhat,ami a folyamat végén fehér színűvé válik. A következő a napraforgóméz (1-2 hónap), amiben sárga, nagyobb méretű kristályok képződnek. A virágméz (4-6 hónap) kristályosodása attól függ, hogy milyen virágokról gyűjtötték össze a nektárt a méhek. Az erdei méz és a selyemfű ('vaddohány') méz kristályosodási ideje a leghosszabb (6-9 hónap).
Helyes tárolás esetén az akácméz évekig is folyékony marad.
A méhész is melegíti, folyékonnyá teszi a bekristályosodott mézét, hogy ki tudja szerelni üvegbe, de rendelkezik olyan méhészeti eszközökkel, amelyek nagyon pontos hőfokszabályzóval vannak ellátva. Így a méz a melegítés során nem károsodik.
A 40 Celsius-fokos szabály: efölött a hőmérséklet fölött károsodik a méz. Ha túlhevítik, csupán édesítő szerepet tud betölteni.
Ha az általad vásárolt termelői méz bekristályosodott, ne dobd ki! Nyugodtan fogyaszd el, hiszen semmi baja annak a méznek, csak a természet tette a dolgát.
★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤