Ha összekeverjük az alapvető felelősségkeresést az alaptalan bosszúállással, annak később mindig megfizetjük az árát.

A 2022-ben győztes ellenzéki erők egy rendkívül fajsúlyos problémával fognak találkozni - a közvélemény egyre fokozódó nyomására -, nevezetesen: vonják felelősségre az előző kormányzatot a korrupcióért.

Ez politikailag nagyon nehéz feladat, hiszen a társadalom egy jelentős része a politikai felelősség feltárását politikai törlesztésnek, egyfajta bosszúnak fogja tekinteni.

Ez a kérdés nem csak magyar probléma. A 2020. évi Amerikai Egyesült Államok elnökválasztása előtt Kevin M. Kruse - princetoni történész - figyelmeztette Joe Binden megválasztott, de még be nem iktatott amerikai elnököt.

„Valahányszor összekeverjük az alapvető felelősségkeresést az alaptalan bosszúállással, annak később mindig megfizetjük az árát. Ha a jogsértők - akiknek felelniük kellene - megússzák, gyakran visszatérnek fontos közéleti szerepbe, méghozzá felbátorodva, mivel tudják, hogy egyszer már megúszták.
Ha nem vonod felelősségre ezeket az embereket, az csak aláássa az intézményeinkbe vetett bizalmat, mivel az emberek azt mondhatják, és joggal, hogy engem sokkal csekélyebb bűnökért is börtönbe vágtak, míg ezek jóval rosszabbat tettek, mégis megúszták.” (Kevin M Keruse: Why a Binden Administration Shouldn’t Turn The Page ont he Trump Era – Vanity Fair.2020.)

A magyar probléma hasonló - a lakosság egyik fele elkötelezett az Orbán adminisztráció iránt, a „vezér” érinthetetlen, minden - ellene és a rendszer ellen irányuló - vizsgálatot bosszúállásnak érez. Ráadásul a korrupciós modell egyik lényeges eleme, hogy új uralkodó osztály - elit - alakult ki, amely lényegében a közösség pénzét magáncélra felhasználva, a vagyonát védeni fogja, ami szintén természetes.
De ha még ez sem volna elég, ott az egyik legérzékenyebb probléma, az ellenzéki - győztes? - koalíció összetétele.
Még ha a társadalom egy részének ellenállásán át is megy, az új uralkodó osztály sem tudja megakadályozni a rendteremtést. A koalíció pártjai közül - jelenleg - csak a DK, a Jobbik és a Momentum vezetése látszik erre elkötelezettnek.
E három politikai pártban valóban nincsen a Fidesz elmúlt 12 évi pénzosztásában érintett és érdekelt vezető, ami már nem mondható el az LMP és az MSZP vezetéséről, így az ő kontraérdekeltségük borítékolható.

S mivel a hatos fogat tagjaként a Párbeszéd - e sorok szerzői szerint - nem létező párt, így Gyurcsánynak, Jakabnak, Fekete-Győrnek  a lecke fel van adva…

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤