Elődeink hitéből fakadó elszántsággal szeretnénk megfelelni az új kihívásoknak.

Az 1887-ben alapított Kis Ujság független, képes politikai napilap volt. Címlapján általában egy nagyméretű képpel illusztrált, tömegeket érdeklő, bombahírként robbanó témával indított. Például 1929. január 3-án: „Borzalmas gyilkosság Kecskemét határában • A berlini alvilág titkai • Máglyán égettek el egy négert • Forrongás a világ legkisebb államában. A szenzációk vonzották az olvasókat, ezért meglehetősen nagy, százezres példányszámban jelent meg.

1929-ben így hirdette magát: „A magyar nép szolgálatában. 'A magyar vidék életének legfőbb irányítója'. Ezt mondotta a KIS UJSÁGról egyik ismert politikusunk:

'Ez a 43 esztendős lap csodálatosan szoros kapcsolatot teremtett olvasóival. Ehhez hasonló nincs sehol másutt, nemcsak Magyarországon, de más országban sem. A KIS UJSÁG nemcsak a naponta megjelenő lap révén tartja fenn olvasóival a kapcsolatot, hanem naponta átlag ezer levél is érkezik olvasóitól a KIS ÚJSÁGhoz, a munkatársak egy része állandóan az országot járja, érthető tehát az a megállapítás, mely a magyar vidék életének irányítóját látja a KIS UJSÁG-ban. … A magyar őserőt jelenti a KIS UJSÁG tábora, a magyar társadalom egyik legértékesebb része: földművesek, kisiparosok, kiskereskedők, akiknek buzgó munkája évszázadok óta gyarapítja a nemzeti vagyont. Négy évtized óta azon őrködik a KIS UJSÁG, hogy megvédje a kisemberek érdekeit, de arra is vigyáz, hogy ne élezzék ki az ellentéteket a társadalmi osztályok között. Ha van újság, mely hivatást teljesít, a KIS UJSÁG a sorban kétségkívül első helyen áll.”

A Kis Újság a pártpolitika áldozata lett. Agóniája hosszan elhúzódott. Előbb a Rajk-per árnyékában leváltották az engedetlen felelős szerkesztőt, Antalffy Gyulát. „1949 szeptember első vagy második napján megszólalt hivatali telefonom, s a vonal másik végén a hang Rákosi Mátyásé volt – írta visszaemlékezésében Antalffy. – Ez a hang sosem volt barátságos, inkább utasító vagy éppen rendre utasító. Most körülbelül ezeket mondta: »A közeli napokban kiadják a vádiratot a Rajk-banda bűnperében. Úgy gondoljuk, Antalffy, hogy magának kell lapjukban megbélyegezni ennek a fiók-Titónak a gaztetteit.« Valóban nekem kellett volna, a válaszom mégis ez volt: »Miniszterelnök-helyettes úr, én azt a cikket nem tudom megírni!« Két nap múlva lekerült a nevem a lapfejről.”

1952. augusztus 13-i számával megszűnt a névleg Dobi által főszerkesztett kisgazda pártlap, a Kis Újság. A lépéssel – már csak néhány apróság volt hátra – kiteljesedett a szovjet mintára elképzelt sajtóstruktúra Magyarországon.

2020-at írunk. Nagyot változott a világ. Más rendszerben élünk, de a hírek ma is ugyanolyan fontosak, mint 133 éve, az alapításkor. Az elődeink hitéből fakadó elszántsággal szeretnénk megfelelni az új kihívásoknak, és a valóban fontos híreket közvetíteni a ma olvasója felé. 

 

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤