Ez kiderül majd jövőre.

Sok-sok nyugdíjas nagy örömmel fogadta a kormány döntését, mi szerint a 2021-es nyugdíjprémiumon felül 2022. elején, a választásokig kifizetésre került a 13. havi nyugdíj teljes összege is.
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ez a nyugdíjasok számára örömteli döntés, de egyben judáspénz is. Judáspénz azokért a szavazatokért, amit a 2022-es választásokon elvár a nyugdíjasoktól a Fidesz.

Kedves nyugdíjasok, gondoljunk csak bele, hogy 2010 óta miért pont most került sor ilyen intézkedésre? Miért pont ilyen időszakban történik ez, amikor a gazdaságunk hatalmas bajban van?

Az államadósság az egekbe ér, az infláció nagy, a forint értéke más valutákhoz képest csapnivaló, ami természetesen nap mint nap jelentkezik az árakban, mert a hazai termékek az import árucikkek mértékéhez képest elhanyagolhatók, és ez utóbbit valutában kell fizetni. Ergo, ha gyenge a forint, akkor többek kell kiadni értük.

Vegyük észre a „javuló” gazdaságunkat, amikor az élelmiszer árak nagymértékben megnőttek. A hét végén körbejártam az üzleteket és így például láttam, hogy egy kiló gyökér ára 999 és 1940 forint között változott!
Az élelmiszereinket Európában egyedülálló módon a legmagasabb általános forgalmi adó terheli (27%), de ahhoz, hogy ez a termelőktől a fogyasztóhoz eljusson, még el is kell szállítani. Az üzemanyag árak pedig a rossz forint miatt olyan magasak, hogy azokat a kormány ínye ellenére befagyasztotta.

Ilyen gazdasági környezetben - még nem is szólva a járványhelyzet hatásairól - született a kormány határozata. A határozatot áldó kormánypropaganda persze azonnal rámutatott, hogy a szocialista kormányzat szüntette meg a 13. havi nyugdíjat, és azt sejtetik, hogy ha visszajönnének, ugyanígy cselekednek majd.

Nem szimpatikus, de elgondolkodtató, hogy tekintve a gazdasági helyzetünket ez akár lehetséges is. Ugyanis Bajnai Gordon volt az, aki a gazdasági világválság hatására kivezette a 13. havi nyugdíjat, illetve ezzel együtt ígéretet tett - amit jogszabályba is foglaltak -, hogy amennyiben a gazdaság teljesítőképessége majd lehetővé teszi, akkor nyugdíjprémiumot fognak fizetni. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szocialista kormányzati időszakában, 2002-től volt 13. havi nyugdíj, miközben Orbán kormányai alatt egyetlen egyszer sem. Válság pedig most is van, és nem is kicsi…

El kell gondolkodni azon, hogy akarunk élni. Egy normális kiszámítható, viszonylagos stabil gazdasági keretek között működő politikai rendszerben, vagy egy populista világban, ahol bár örömteli, de felelőtlen kifizetésekkel még az unokáinkat is eladósítják.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤