Különös, de kék vagy zöld pigmentünk nincsen, a világos szem optikai hatások végeredménye.

Őseink szeme barna vagy fekete. De miből lettek a kék és zöld szemek?

A genetikai elemzések egyetlen közös ősre mutatnak, aki 6-10 ezer évvel ezelőtt született valahol a Fekete-tenger északnyugati partszakaszán, ahonnan később nagy népvándorlás indult meg Észak-Európába. Az iskolában tanultakkal ellentétben, a szemszínt nem két génváltozat, hanem legalább 16 gén együttes hatása alakítja ki.

A szemszínt többek közt a szivárványhártya középső rétegében, a sztrómában található pigment szemcsék, azaz a melanin mennyisége dönti el. Az OCA2-nek nevezett gén termeli a melanin termelését szabályozó P-fehérjét, és ha az OCA2 gén működését lecsökkenti a szomszédős gén, akkor végső soron lecsökken a szem melanin tartalma. Kétféle melanin létezik, az eumelanin és a feomelanin.

Kék vagy zöld pigmentünk nincsen, a világos szem optikai hatások végeredménye.

Ha sok az eumelanin a szemben, akkor az írisz kevés fényt ver vissza, és a szemszín feketének vagy barnának látszik. Ha kevés, akkor az írisz speciális fénytörési effektusok miatt kéknek látszik. Ha a szemben még feomelanin is található, akkor a szem színe zöld vagy zöldes barna.

A csecsemők szemszíne azért kék, mert kevés még a pigment az íriszükben.

A szem színét az is befolyásolja, hogy a sztrómában a rostok mennyire sűrűek. Ha sok a 'lyuk', akkor a szem sötétebb lesz, mert érvényre jut az írisz legbelső, átlátszatlan rétege.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤