Joggal nevezik “a kertek álomvirágának”, mivel gondozást alig igényel, minden évben előbukkan, és magról hamar elszaporodik. Inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedveli és őszig virágoznak. Narancssárga, vagy piros, sárga, krémszínű virágai vannak. Levelei is jellegzetes, kerek formájúak. Az enyhén savas és jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban.

A kerti sarkantytúka néhány előnye:

  • a bogarak ellen pedig jó védelmet nyújthatnak a veteményesnek - főleg a paradicsom és krumpli közelébe célszerű ültetni
  • csapdatermésként is lehet használni, mivel vonzza a levéltetveket
  • kellemes, borsos ízű ehető virágai vannak, ami nagyon szépen mutat a tálalásnál. A virágok és a levelek is felhasználhatóak salátákban, köretként vagy ételdekorációként. A teljes növényt meg lehet enni.
  • könnyen fut a kerítésre úgy maximum 120-140 cm magasságig, de ha nincs mibe felfelé kapaszkodnia, afféle talajtakaróként elfut a földön is és virágzik. Segít elnyomni a gyomokat és árnyékolni a talajt. Magasabb növények közelében érdemes ültetni, mint például a paradicsom, csemegekukorica vagy napraforgó.

A sarkantyúka virágainak betakarításához a legjobb a reggeli időszak.

Nagyszerűen ültethető cserepekbe, kaspókba ablakpárkányra és függőkosarakba is.

Antibiotikum helyett is sarkantyúka

A kerti sarkantyúka amennyire igénytelen, olyan sok hatóanyagot tartalmaz.  Gyógyító hatását főleg nyersen tapasztalhatjuk meg. A virágban található mustárolaj, illóolaj, kálium és C-vitamin is. Nyersen azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon jó C-vitamin- és vasforrás, tehát vérszegénység esetén rendszeresen lehet csemegézni belőle.

A virágot leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják. Több mint 40 bakteriális törzzsel képes felvenni a harcot. Magjában például olyan antibiotikum található, amely a légzőszervet megtámadó baktériumokat úgy teszi hatástalanná, hogy közben nem teszi tönkre a bélflórát.

★ HA TETSZETT, ÉRTÉKELD EGY LÁJKKAL ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤